Mijn werkwijze

Ik heb een praktijk aan huis, maar ben ook in de gelegenheid om bij je thuis te komen. De mogelijkheid voor online therapie is er ook. Ik werk via Whereby, binnen een beveiligde omgeving. Elk gesprek is privé, niemand kijkt er mee en er worden geen data opgeslagen. Samen gaan we in gesprek. Mijn werkwijze is persoonlijk en afgestemd op jouw situatie. Vertrouwen is voor mij de basis.

Naast individuele gesprekken bied ik ook mogelijkheden voor partner -en gezinstherapie aan. Een ingrijpend verlies of een veranderende situatie treft niet alleen jezelf, maar ook je partner en/of je gezin. Binnen een gezinssysteem zie je terug hoe ieder op zijn eigen manier rouwt of met een situatie omgaat. Juist wanneer je overmand wordt door emoties, is het soms lastig te zien hoe de ander zich voelt. Door gesprekken kan er meer ruimte voor elkaar ontstaan en kan de balans worden hersteld, zodat jullie samen weer verder kunnen. 

Werkvormen:

Mijn manier van werken is integratief. Dat betekent dat ik diverse therapeutische methodes kan inzetten tijdens de therapie en de begeleiding daardoor kan aansluiten op jouw hulpvraag.  Ik werk vanuit holistische overweging, lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De werkvormen die ik aanbied sluiten hierop aan:

  • EMDR*
  • cognitieve gedragstherapeutische interventies
  • oplossingsgerichte, structurerende en steunende gesprekken
  • psycho educatie
  • ervaringsgericht werken
  • systemisch werken
  • lichaamsgericht werken aan de hand van ontspanningsoefeningen (mindfulness) en visualisatie oefeningen
  • werken met symbolen, rituelen en teken -en schrijfopdrachten
  • werkvormen vanuit opstellingen nieuwe stijl (vanuit het verleden naar het heden, met als doel de relatie met jezelf in het hier en nu te onderzoeken en zicht te krijgen op onvervulde wensen en verlangens) onder andere door middel van tafelopstellingen en grondankers
  • terugvalpreventieplan

Praktisch:

Ons eerste contact is telefonisch of per mail, deze kennismaking is gratis. Vanuit hier plannen we een eerste gesprek. Van tevoren zal ik een aanmeldformulier sturen samen met de algemene voorwaarden van de praktijk.

Tijdens het eerste gesprek maken we verder kennis en verkennen we de hulpvraag. Op basis van deze informatie kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen en kun je de keuze maken voor vervolggesprekken. Na elk contact zal ik per mail kort en op hoofdpunten een terugkoppeling geven van het gesprek, ontvang je de afspraak bevestiging van het nieuwe gesprek en zal ik ook mijn factuur sturen.

*Over EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement, Desensitisation & Reprocessing.

Schokkende, stressvolle, angstige of eenzame ervaringen die in je leven een nadrukkelijke rol blijven spelen, zijn met EMDR goed te behandelen. EMDR is een effectieve behandelmethode voor mensen met een trauma, bij angsten, fobieën of andere klachten. Het werkt door het stimuleren van beide hersenhelften, hierdoor kunnen ‘vastzittende’ emoties, gedachten of somatische klachten alsnog verwerkt worden. Het is een wetenschappelijk bewezen methode die al bij veel mensen tot een doorbraak heeft geleid.

Het klinkt zwaar, een trauma, en toch loopt eigenlijk iedereen wel met een trauma rond. Een trauma is een gebeurtenis of een reeks aan gebeurtenissen die ingrijpend waren voor je en die impact hebben op je huidige gedrag, gedachten en gevoelens. Het gaat hierbij om een angstige of stressvolle situatie. Het kan zijn dat je het moment niet als traumatisch herinnert.

Het kan iets heel ‘simpels’ zijn: je wilde helpen en je werd uitgelachen; je werd genegeerd door vriendinnen; je deed je best als kind om gezien te worden door je vader. Zo’n gebeurtenis lijkt simpel, maar de impact kan groot zijn. En het kan ook een zeer heftige gebeurtenis zijn: een verlijden van een naaste, een verkeersongeluk, een mishandeling of vernedering of een harde/moeilijke opvoeding. Door een trauma ben je iets over jezelf gaan geloven: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet lief genoeg, ik ben schuldig, ik kan niemand vertrouwen, etc. Dot wordt ook wel een ongewenste overtuiging genoemd.

Hoe werk ik met EMDR:
We beginnen met het vaststellen van de gebeurtenis(sen) waar we mee gaan werken. Daarop volgt de EMDR-sessie.Ik zal je laten terugdenken aan de gebeurtenis: de beelden, gevoelens en gedachten. Door eenvoudige links- rechts bewegingen, dat kan door middel van mijn handen, ‘eitjes’ om vast te houden, een koptelefoon of een lichtbalk, worden deze gedachten, beelden en gevoelens stap voor stap losgekoppeld en vervangen door gewenste beelden en overtuigingen. Er worden ook andere technieken ingezet, zoals lichaamsgerichte oefeningen en grondingsoefeningen, om het trauma te verwerken. We kijken in het moment wat nodig is. EMDR is ook mogelijk als een onderdeel van een traject.